Drošības konference

Pirms kāda laika (raksts ir tapis 2019. gadā) Latvijas sociālos tīklus pāršalca ziņas, ka tikuši uzlauzti vairāku lietotnes Instagram lietotāju konti.
Pienāk vēstule ar linku uz viltus lapu, un, lai to apskatītu, ir jāielogojas ar savu paroli, un viss – parole nonāk vēstules izsūtītāju rokās. Parasti iedomājamies, ka mūs jau nu gan nekas tāds nevar skart, bet realitātē viss ir citādi.
Mūsdienās par drošību internetā ir jādomā ikvienam. Daudzi "uzbrukumi" ir automātiski, tie var skart mūs visus.
Domājot par drošību, arī mēs – Team3 programētāji – devāmies uz Baltijas IT drošības konferenci un izstādi, ko rīkoja Data Security Solutions. Konference notika Latvijas Nacionālajā bibliotēkā paralēli 6 sesijās, tāpēc bija jāizvēlas, kuras tēmas un runātāji varētu mūs interesēt. Tēmu variācija bija plaša – sākot no “profesionālās stalkošanas” sociālajos tīklos, beidzot ar kiberdrošību uz kuģiem un atomelektrostacijās. Konferencē uzstājās pārstāvji gan no Latvijas ministrijām, gan lielākajiem vietējiem uzņēmumiem, gan arī ārzemju uzņēmumiem.
Bija arī prezentācijas par ļoti aktuālām tēmām – GDPR, kriptoķēdēm dažādās jomās, kā arī, protams, vai 5G ir bīstams veselībai. Īsā atbilde – “Nē”.
Plašāk ar konferences norisi var iepazīties mājaslapā:
https://www.dssitsec.eu/
Pārtraukumos bija iespēja tikt pie uzkodām un reizē iepazīties ar konferences atbalstītāju stendiem, to tehnoloģijām, piedalīties loterijās un, protams, padiskutēt gan ar citiem apmeklētājiem, gan organizāciju pārstāvjiem.
Drošība mūsdienās ir ļoti svarīga, diemžēl parasti par to aizdomājamies tikai tad, kad ir jau par vēlu. Tā nav tēma tikai lieliem uzņēmumiem vai ietekmīgām personām. Jebkuram ir pienākušas e-pasta vēstules ar piedāvājumiem saņemt miljoniem dolāru no Āfrikas prinčiem. Tikpat aizdomīgi ir jāizturas arī pret daudz ticamākiem piedāvājumiem.

Paldies par uzmanību!