• Team3
  • Blogs
  • Kādas nianses ir jāņem vērā, veidojot mājaslapu pirmo reizi

Kādas nianses ir jāņem vērā, veidojot jaunu mājaslapu pirmo reizi

Indars Brūvelis, 10.03.2021

Nianšu ir daudz. Aplūkosim galvenās.

Ir svarīgi nopirkt domēna vārdu. To var izdarīt www.nic.lv, ja vēlas .lv domēnu, vai, piemēram, www.hostinger.lv, kur var izvēlēties .com un citu valstu domēnus.

Ir nepieciešams serveris, uz kura tiks izvietota mājas lapa un kurš saņems e-pastu.
Izvēle ir ļoti plaša, attiecīgi vislabāk ir jautāt par to  mājaslapas izstrādātājiem, visticamāk programmētājiem, jo dizaineri var tādas lietas nezināt. Mēs izmantojam vairākus serverus. Kā vienu no iespējamiem serveriem piedāvājam izmantot www.hostinger.lv.

Ir nepieciešams dizaineris. Kā gan bez viņa. Ir vēlams, lai dizainerim ir pieredze. Ja nav, tas nekas, galvenais, lai saprot, kas un kā darbojas mājaslapu nozarē.

Ir jāzina, ko vēlaties. Jums ir jāizdara neliels mājas darbs un internetā jāpēta, kādas mājas lapas Jūs uzrunā visvairāk, ar kādām krāsām, kādas veiksmīgākās mājas lapas ir atrodamas jūsu nozarē, kāda tipa mājas lapu jūs vēlaties, piemēram blog tipa, portfolio vai e-komerciju, utt. Var ņemt par piemēru šādu mājaslapu tipu sadalījumu: www.themeforest.net. Sadaļā "wordpress" jūs redzēsiet daudzus dažāda tipa mājaslapu paraugus.

Ir nepieciešams arī programmētājs. Parasti mājaslapu dizainerim būs pieejams arī programmētājs. Tomēr, ja nav, tad meklējiet uzņēmumu, kas būtu gatavs pēc dizainera norādījumiem programmēt mājaslapu.

Gandrīz pats svarīgākais ir… nauda! Pirms sākat darbu, noskaidrojiet, cik maksās:
domēna vārds,
servera izmantošana,
dizainera darbs,
programmētāja darbs.
Precizējiet uzreiz, vai cena var mainīties un kādās robežās.

Vai maksāt par mājaslapas uzturēšanu? Mēs teiktu ka nē. Jo ir daudzas bezmaksas sistēmas, kurām pietiktu, ja reizi gadā kāds programmētājs tās apkoptu par atsevišķu samaksu. Par serveri un domēnu, protams, visu laiku ir jāmaksā.

Atcerieties par termiņiem. Tie ir ļoti mainīgi, tāpēc ir cieši un stingri jānorunā  ar dizaineri un programmētāju.

Lai jums izdodas izveidot savu sapņu mājaslapu!

Rūpēs par kodu,
Team3 komanda